Koła naukowe

Warsztaty - Dzika Kuchnia

Autor: Katarzyna Korneluk

Koło Green Leaf 26 listopada miało zaszczyt gościć Panią Natalię Żurkowską "Zielona Dusza", która poprowadziła warsztaty na temat Dzikiej Kuchni. Pani Natalia przedstawiła uczestnikom spotkania dzikie rośliny, (potocznie zwane chwastami), które są jadalne!
Na rozgrzewkę studenci dostali pytanie: "Ile jesteście w stanie wymienić dzikich roślin?"  Grupa wymieniła tylko 8. Okazało się jednak, że w całej Polsce jest ich około 1000, a my o nich nie mieliśmy pojęcia! Najpopularniejsze to zdecydowanie mięta, szczaw, poziomki, mniszek czy jagody. Ale przez warsztat poszerzyliśmy swoją wiedzę i poznaliśmy jeszcze więcej takich roślin. Na koniec, dzięki przygotowanej degustacji przez Panią Natalię mogliśmy spróbować: dżemy, kawę z mniszka, herbatę z bzu lilaka czy też ala frytki z bulwy topinambura (słonecznika bulwiastego). Wszystko było bardzo smaczne A ciekawostką jest to, że możemy je znaleźć w naszym ogrodzie, łące czy polu.

                                   Pani Natalii serdecznie dziękujemy za warsztaty!

 

Galeria zdjęć

flagi.png

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Uczelnia dostępna dla wszystkich, numer POWR 03.0500-00-A050/20

O projekcie

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce oraz o naszej polityce prywatności. 
Czytaj więcej